DLP

Gelişmeler

Toplu taşımada engelleri kaldırıyoruz - Malatya Belediyesi

Toplu taşımada engelleri kaldırıyoruz - Malatya Belediyesi

Halka hizmeti Hakka hizmet bilen şirketimiz bu kapsamda engelli vatandaşlarımız için yüksek tabanlı otobüslerimize engelli rampası monte ediyoruz. Asansör mantığıyla çalışacak engelli rampaları manuel olarak şoför tarafından çalıştırılacaktır.

Araçlara binerken özellikle tekerlekli sandalye ile binmek zorunda olan engelli vatandaşlar bin bir zorluk yaşıyorlardı. Bu nedenle çoğu engelli evden bile çıkmak istemiyordu. Bütün bunları göz önünde bulunduran şirketimiz, engelli vatandaşlarımızı sevindirecek ve araçlara daha rahat binmelerini sağlayacak bir sistem geliştirdik. Uzaktan kumanda ya da manuel çalışacak sistem aracın şoförü tarafından çalıştırılarak engelli vatandaşların kolay bir şekilde araca binmelerini sağlayacak.

Bu sistemin ilk uygulandığı aracı tanıtan Genel Müdürümüz, bu sistemi uygulamanın vicdani bir sorumluluk olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu sistem bütün araçlara monte edilemiyor. Sistem için aracın tipi çok önemli. Sadece yüksek tabanlı, yani merdiven vasıtasıyla binilen araçlar için uygun. Alçak tabanlı otobüslerde zaten engelli rampaları bulunmaktadır. Ancak yüksek tabanlı araçlarda engelli rampası bulunmamaktadır. Bunlar için de bu sistemi geliştirdik. Sistemi uygularken araç tipine göre seçmek gerekiyor. Bu sisteme uygun bütün araçlarımıza sistemi monte edeceğiz. Sistemin araç yapılarına göre öncelikle manuel ya da otomatik olarak kullanılacağına karar veriliyor. Türkiye’de toplu ulaşımda engelli vatandaşların yaşadığı sorunları en aza indirmek için hassas davranmaya başlandı ve bu hassasiyet arttı. Biz de artık alacağımız otobüslerde daha hassas davranıyoruz. Araçlarımızın yüzde 50’ si engelli vatandaşlarımızın rahat bir şekilde seyahat etmesine uygundur. Yılsonuna kadar 16-17 aracımıza bu sistemi monte etmeyi planlıyoruz. Engelli erişimine uygun olamayan yüksek tabanlı araçlarımızdan geri kalanları ise 2017 yılı içerisinde engelli erişimine uygun hale getirmeyi planlıyoruz. Bu sitem yasa ile birlikte araçlarda yasal zorunluluk haline geldi. Hem de vicdani olarak da sorumluluğumuz. Engellilerin bu manada zaman zaman şikâyetleri oluyordu, yeni sistem ile birlikte bu sıkıntıları bir nebze olsun biter inşallah.”